
Kattohuolto peltikatolle – pidennä kattosi elinkaarta ammattilaisen keinoin
Peltikattoisen talon asukkaat kuulolla: nyt pureudumme nimenomaan peltikaton huoltoon ja annamme vinkit myös siihen, mitä voit tehdä itse.
Mistä kattohuolto koostuu?
Tämä on aiheellinen kysymys. Valitettavasti törmäämme välillä käsitykseen, että kattohuolto tarkoittaa parin irtoneulasen poispyyhkäisyä ja sen jälkeen laskun kirjoittamista. Katon huoltoa voisi pikemminkin verrata autohuoltoon: se tehdään, ettei kalliimpaa korjausta tarvittaisi.
Peltitaikurien kattohuolto alkaa tarkastuksella. Katsomme läpi koko katteen: saumat, kiinnikkeet, läpiviennit, pinnoite, maalipinta, räystäät, lumiesteet, kattoturvatuotteet – koko repertuaarin. Tarkistuksessa selviää, mitä on tarpeen tehdä katon elinkaaren pidentämiseksi.
Huoltoon kuuluvat tarvittaessa korjaus- ja kunnostustyöt. Esimerkiksi ruosteiset kohdat hiotaan ja paikkamaalataan, irtonaiset pellit ja kiinnitetään, löystyneet turvatuotteiden ruuvit kiristetään ja jos jokin läpivienti näyttää liikaa elämää nähneeltä, se korjataan ennen kuin se alkaa vuotaa.
Katto putsataan (ne irtoneulaset, ne irtoneulaset…) ja yleensä se on tarpeen myös pestä. Ammattilainen tietää, mitä puhdistetaan ja miten, ettei vahingossa lähde koko pinnoite mukana. Samalla varmistamme, että vedenpoistojärjestelmä toimii. Veden kun pitäisi mennä ränniin eikä välikatolle!
Tarkistuksen perusteella mahdollisia lisätöitä ovat sitten esimerkiksi koko katon maalaus tai pinnoitus, sadevesijärjestelmien uusiminen sekä kattoturvatuotteiden vaihto tai uusinta. Näistä annamme sinulle reilun tarjouksen, mikäli se on tarpeen kattosi kunnossapitämiseksi.
Mitä peltikatolle voi tehdä itse?
Moni omakotiasuja miettii, voisiko katon huoltaa itse. Vastaus on osittain kyllä.
Ensimmäinen kohta eli katon silmämääräinen tarkistus onnistuu lähes kaikilta, mutta muissa kohdissa kannattaa käyttää harkintaa. Muista: jos liikut katolla tai putsaat esimerkiksi rännit itse, OLE VAROVAINEN ja käytä turvavarusteita! Tätä ei voi liikaa painottaa.
Varmimmin ja turvallisimmin katon huolto hoituu ammattilaiselta.
1. Tarkista silmämääräisesti pari kertaa vuodessa
Luo keväällä ja syksyllä katse katolle: näkyykö ruostetta, painaumia, hilseilevää maalia, irronneita kiinnikkeitä tai repsottavia peltejä? Voit myös napata kuvia, sillä niistä on helppo vertailla myöhemmin mahdollisia muutoksia.
Mikäli mahdollista, kurkkaa aika ajoin myös välikatolle. Jos vintillä tai yläpohjassa näkyy kosteutta, tiputtelua tai homekasvustoa, ongelma on jo pidemmällä.
Tarkista myös, että kattoturvatuotteet ovat kunnolla kiinni.
2. Poista roskat ja putsaa rännit
Lehdet, havunneulaset ja oksat eivät kuulu katolle eivätkä varsinkaan ränneihin. Pieni harja, lapio tai käsin keräily tikkailla seisten auttaa paljon.
3. Näkyvästi likaisen katon pesu
Jos peltikatto näyttää likaiselta tai siinä on kasvustoa, on putsauksen aika. Jos meiltä kysytään, katon pesussa kannattaa ehdottomasti kääntyä ammattilaisen puoleen, mutta sen voi toki halutessaan puhdistaa myös itse. Käytä mietoa, metallipinnoille tarkoitettua pesuainetta ja pehmeää harjaa tai sientä.
Painepesuria suosittelemme vain, jos tiedät mitä teet: sillä voi nimittäin saada tietämättään aikaan enemmän vahinkoa. Liian korkea paine saattaa vahingoittaa maalipintaa tai peltiä, kun taas liian matalalla paineella ei tule puhdasta jälkeä. Liian pitkä lotraaminen samalla paikalla voi aiheuttaa veden pääsyn rakenteisiin.
Säästö on tärkein syy huoltaa
Kattohuollon perimmäinen tarkoitus on yksinkertainen: säästää rahaa ja ehkäistä isompia remontteja. Peltikatto kun voi hyvin hoidettuna kestää yli puoli vuosisataa, konesauma jopa toisen mokoman. Hyvin pidetty katto tuo lisäarvoa taloon.
Vaikka voit tehdä osan itse, parasta jälkeä syntyy, kun ammattilainen ottaa ohjat. Katto ei ainakaan meistä ole paikka, jossa hommat kannattaa huitaista vasemmalla kädellä. Peltitaikurit on erikoistunut nimenomaan kaikentyyppisiin peltikattoihin – voit olla varma, että me tulemme tekemään parhaamme myös sinun kattosi elinkaaren pidentämiseksi!
Julkaistu 02.07.2025